Günümüzün değişen yaşam biçimlerinde ürün ya da hizmet satın alma yollarından biri de internet üzerinden alışveriş yapmaktır. Geleneksel ticari faaliyetlerin yerini hızla alan dijital alışveriş yöntemleri sırasında internet üzerinden kredi kartı kullanımı yapılabilir. Kredi kartı ile internetten alışveriş güvenli mi? Sorusuna yanıt arayan kullanıcıların ise bilmesi gerekenler var.

Siber suç olarak adlandırılan ve haksız kazanç elde etme yöntemlerinden biri olan suçlar internet kullanıcılarının kredi kartı ve kimlik bilgilerini ele geçirmek sureti ile işlenir. Bu tür bir sorunla karşılaşmamak içinse kullanıcıların bazı noktalara daha fazla dikkat etmesi sorunsuz bir alışveriş deneyimi için önerilir.

Kredi Kartı ile İnternetten Alışveriş Yaparken Dikkat Edilecekler

Kredi kartı ile internetten alışveriş yaparken dikkat edilecekler birden fazla sayıdadır. Bu hususlara önem verildiği takdirde tüketicilerin bir sorunla karşılaşma riski ortadan kalkar. SSL sertifikalı siteler bu noktada önemli hale gelir.

SSL sertifikalı siteler aracılığı ile güvenli bir alışveriş yapma şansı yakalanırken bu sertifikalar site adreslerinin doğruluğunu kontrol etmeye yarar. Bu sayede kullanıcı yanlış bir siteye girdiğinde bilgilendirilir.

Bu sertifikaları kullanan sitelerin Google tarafından arama sonuçlarında yükseltilmesi söz konusu olur. Google güvenli alışverişi teşvik etmek için algoritmalar kullanır. Bu sertifikaları kullanan siteler de Google algoritmaları tarafından üst sıralara taşınır.

SSL bir güvenlik protokolü olarak kullanıcılara güvenli alışveriş yapma şansı yaratır. Network üzerinde bilgi transferi yapılırken güvenlik ve gizliliğin sağlanabilmesi için kullanılan SSL sertifikaları gönderilen bilginin doğru adreste açılmasını sağlar.

Alışveriş işlemi yapılırken bilgiler her iki tarafın kontrolünde olur. Bilgiyi göndermeden önce otomatik olarak şifreleyen sistem bilgi doğru alıcıya ulaştığında deşifre eder. Taraflar arasında doğrulama yapıldıktan sonra da işlem gizliliği korunmuş olur.

KVKK olarak adlandırılan kişisel verilerin korunması kanunu da güvenli alışveriş yapılabilmesi için çalışmalar yapar. Kanun uyarınca kişisel verilerin ilişkili olduğu kişilerin hakları güvence altına alınır. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında birey kendi verilerinin geleceğini tayin etme hakkına sahiptir.

Web adreslerinde ziyaretçilere ait kişisel bilgiler işlenir. Bu nedenle internet sitelerinin kişisel verileri koruma kanunu uyarıca sorumlulukları yerine getirdiğinden emin olunması gerekir. 6698 sayılı KVKK kanunu kapsamında sitenin bir aydınlatma metnine sahip olması gerekir.

Açık adresli siteler kullanılması da internet alışverişleri açısından önemlidir. Web siteleri sayesinde ürün ve hizmet satmak ya da sektörel anlamda internette yer almak mümkün olur. İşletmeler açısından müşterilerin bulunması da bu adresler aracılığı ile sağlanır. Doğru bir web adresi işletmenin marka değeri elde etmesine yarar.

Güvenilir e-ticaret sitelerini tercih etmek her zaman sağlıklı bir alışveriş uygulaması için önerilen yöntemler arasındadır. Güvenli bir alışveriş yapma noktasında güncel bir yazılım kullanmak, sanal kredi kartları oluşturmak gibi seçenekler de yer alır.

paylaş
Diğer Yazılar
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

04 Ekim 2022WEBBUSİNESS E-Ticaret Paketleri

Yorum Yapın